vasael.ir

کد خبر: ۱۲۱۹۵
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۶ - 17 November 2018

معرفی پایان نامه| مفهوم امنیت از دیدگاه اسلام با تکیه بر نظرات حضرت امام خمینی

‏‏وسائل ـ در تاریخ حیات بشر امنیت همواره از ضروری‌ترین نیازهای وی بوده و اساسی‌ترین هدف حیات جوامع بشری به شمار می‌رود.

به گزارش وسائل، شاید انسان اولیه، آن‌گاه که از حیوانات وحشی گریخت و برای حفاظت خود و اهش خطراتی که حیات او را تهدید می‌نمود به غارها پناه برد و یا آن‌گاه که به دور اقامتگاه خود حصار کشید تا از ورود حیوانات وحشی و انسان‌های بیگانه جلوگیری نماید.

 این امر را از روی غریزه انجام داد و بدین‌سان ناخواسته سنگ بنای یکی از پیچیده‌ترین مباحث امروزی یعنی امنیت را پایه‌ریزی نمود.

 برای جوامع ابتدایی امنیت، مفهمومی‌ توسعه‌نیافته بود و فقط به صیانت از خود محدود می‌شد. با پیدایش مفهوم ‏‎Nation –State‎‏ (دولت ملت) در اروپا (از قرن هفدهم میلادی به بعد) برداشت جدید از دولت رایج شد و مفهوم ملت پدید آمد.

به این ترتیب مسأله امنیت نیز اهمیت خاصی یافته و به تدریج محافل آکادمیک به بررسی ‌این مسأله پرداختند؛ اما تا اواسط قرن بیستم امنیت از دیدگاه‌ نظامی‌ (به اصطلاح امروزی آن از دیدگاه رئالیستی) نگریسته می‌شد و تفکر ‌هابزی جنگ همه علیه همه در مطالعات امنیتی رواج داشت. به‌طوری‌که ذات انسان به‌عنوان یک موجود شریر تلقی شده و قدرت نظامی ‌تنها وسیله کسب و حفظ امنیت به شمار می‌رفت. بعد از جنگ جهانی دوم امنیت به علت تغییر ژرف در زمینه‌های روابط بین‌الملل و فرایندهای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی در جهت تغییر بنیادی سیر نمود.

در دوران پس از جنگ، رفته رفته عوامل دیگری مانند اقتصاد، اطلاعات و ... در سیستم بین‌المللی مطرح شد که تحولی در مفهوم امنیت ‌ایجاد نمود. با پیدایش انقلاب اسلامی ‌ایران و مقاومت در برابر سیستم بین‌المللی حاکم (سیستم دو قطبی منعطف) از سوی‌ این کشور که نمود آن شعار نه شرقی و نه غربی امام خمینی بود نگاه‌ها به‌ این کشور اسلامی ‌دوخته شد.

حکومت اسلامی ‌ایران ادعا می‌نمود که می‌خواهد در تمام ابعاد و جوانب اجتماعی و حکومتی خود احکام اسلامی ‌را به کار برد با توجه به موضوع بحث، مهمترین نکته در مورد جمهوری اسلامی ‌ایران‌ این است که ‌آیا ‌این کشور با تکیه بر احکام و قوانین اسلامی ‌می‌تواند امنیت خود را برقرار سازد یا خیر؟

برای پاسخ به ‌این سؤال باید بررسی کرد که چه برداشتی از مفهوم امنیت در اسلام وجود دارد و آیا اصولاً اسلام راه ‌کارهای امنیتی معرفی نموده است یا خیر؟ در ‌این پژوهش کوشش شده است تا ضمن بیان خصوصیات و و ظایف حکومت اسلامی ‌به تعریف امنیت از دیدگاه بعضی از متفکران غربی معاصر و همچنین از دیدگاه اسلام پرداخته شود؛ و نیز راه‌ کارهای ارائه شده از سوی اسلام جهت برقراری و حفظ امنیت بررسی می‌گردد؛ و در سراسر پژوهش تلاش بر ‌این است تا نظرات امام خمینی در‌ این زمینه انعکاس یابد. متخصصان مسائل امنیتی عموماً آن را توسعه‌ نیافته، مبهم جدال ‌برانگیز و حتی متناقض می‌دانند

امروز با تشکیل حکومت اسلامی ‌در ‌ایران و با توجه به ‌این‌که قانون اساسی جمهوری اسلامی ‌ایران تمامی ‌قوانین اعمال و اقدامات را منوط به مطابقت به احکام شریعت اسلامی ‌می‌داند. لذا باید دید که نظر اسلام در مورد امنیت ‌ حیاتی‌ترین نیاز جوامع بشری ـ چیست. در‌ این پژوهش هدف بر این است تا با استفاده از منابع اسلامی‌ (خصوصاً با استفاده از نظریات حضرت امام خمینی بنیانگذار حکومت اسلامی ‌در ‌ایران) و در ابتدا مفهوم امنیت از دیدگاه اسلام را بررسی کرده و آن‌گاه تا جایی که توان پژوهشگر امکان می‌دهد به بررسی راه‌کارهای پیشنهادی اسلام در ‌این زمینه پرداخته شود.

این پژوهش دارای یک مقدمه و سه فصل خواهد بود. فصل اول دارای دو بخش خواهد بود.

در بخش اول به بررسی ضرورت تشکیل حکومت اسلامی ‌و دلایل عقلی و نقلی موجود بر آن پرداخته خواهد شد. ‏

‏‏در بخش دوم شیوه و وظایف حکومت اسلامی ‌بررسی خواهد گردید.‏

‏‏فصل دوم نیز دارای دو بخش خواهد بود در بخش اول به بررسی مفهوم امنیت از دیدگاه غرب و ‌اندیشمندان غربی پرداخته می‌شود. در بخش دوم مفهوم امنیت از دیدگاه اسلام با قرآن کریم،‌ نهج‌البلاغه و نظرات امام خمینی بررسی می‌شود.

فصل سوم دارای سه بخش خواهد بود. بخش اول به احکام و راه‌ کارهای امنیتی اسلام در امور سیاسی و نظامی ‌می‌پردازد. در بخش دوم راه ‌کارهای امنیتی اسلام در زمینه ‏‎امور اقتصادی مورد بررسی واقع می‌شود. در بخش سوم راه‌ کارهای امنیتی اسلام از بعد قضایی و احکام جزایی اسلام مورد بررسی قرار گرفته و به بحث در مورد امنیت فرهنگی پرداخته خواهد شد.‏

این پایان نامه توسط عباس یزدانی به رشته تحریر در آمده است./909/ح

 

‏‎ ‎

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اوقات شرعی
۲۸ / ۰۲ /۱۴۰۳
قم
اذان صبح
۰۴:۲۲:۵۲
طلوع افتاب
۰۶:۰۱:۴۷
اذان ظهر
۱۳:۰۳:۲۶
غروب آفتاب
۲۰:۰۴:۱۹
اذان مغرب
۲۰:۲۳:۰۶